Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Μήνυμα σε μπουκάλι

Πριν απο πολλά χρόνια διάβασα ένα βιβλίο το οποίο εξελίχθηκε στο ένα από τα δύο αγαπημένα μου. Συγγραφέας ο Nicholas Sparks, τίτλος "Message in a bottle" - ελληνικός τίτλος "Χαμένες Αγάπες". Αναφέρεται σε μια κοπέλα που βρήκε τυχαία ένα μπουκάλι με ένα σφραγισμένο μήνυμα ξεβρασμένο στην παραλία. Το γράμμα που περιείχε το μπουκάλι την οδήγησε σε μια γνωριμία όχι απλώς με έναν άνθρωπο,αλλά με μια άλλη ζωή, ένα πεπρωμένο αναπόφεκτο. Κύρια χαρακτηριστικά του βιβλίου είναι η θάλασσα με την απρόβλεπτη διάθεσή της, ένα ιστιοπλοϊκό και μια.. απώλεια. Ή όχι μόνο μια...; Δεν θα πω περισσότερα γιατί αξίζει να διαβάσεις αυτό το υπέροχο βιβλίο. Και σε παρακαλώ, μην μου πεις ότι έχεις δει την ταινία διότι κι εγώ την έχω δει και απογοητεύτηκα στο έπακρο!
Ο λόγος που αναφέρομαι στο "Χαμένες Αγάπες" είναι διότι κάθε φορά που βλέπω ιστιοπλοϊκό θυμάμαι την ιστορία αυτή. Και πρόσφατα έκανα μια μικρή έρευνα για αληθινές ιστορίες με μηνύματα σε μπουκάλια. Ανακάλυψα 3-4 ενδιαφέρουσες, όπως για παράδειγμα αυτήν του 10χρονου Josh Baker, ο οποίος έγραψε σε ένα χαρτί ένα μήνυμα, σφράγισε το μπουκάλι και το πέταξε στην λίμνη Wisconsin. Το αυθεντικό μήνυμα είναι αυτό:

Όταν ενηλικιώθηκε αποφάσισε να καταταγεί στο Αμερικανικό πολεμικό ναυτικό και συμμετείχε στον πόλεμο στο Ιράκ. Επέστρεψε σπίτι του ασφαλής αλλά σύντομα μετά την επιστροφή του έχασε την ζωή του σε δυστύχημα. Λίγο μετά τον θάνατό του δύο πολύ καλοί του φίλοι περπατούσαν στις όχθες της ίδιας λίμνης όταν είδαν κάτι να λαμπυρίζει στο νερό. Το ψάρεψαν και με μεγάλη τους έκπληξη ανακάλυψαν πως ήταν το μήνυμα του Josh, το οποίο είχε ριφθεί στο νερό πριν σχεδόν 15 χρόνια!

Δεν ξέρω αν εσύ έχεις σκεφτεί να κλείσεις μήνυμα σε ένα μπουκάλι και να αφήσεις να το πάρει το.. ποτάμι ή η θάλασσα, εγώ, ομολογώ, το έχω σκεφτεί άπειρες φορές. Όχι όμως για να εκθέσω απλά τα στοιχεία μου και να δω ποιός θα τα βρεί (αν ζω τότε! διάβασα μια άλλη ιστορία για μήνυμα σε μπουκάλι που βρέθηκε μετά απο 95 χρόνια!), αλλά κυρίως σαν γράμμα προς το άγνωστο. Ξέρεις, ο κάθε άνθρωπος μπορεί να εκφραστεί καλύτερα με τον δικό του τρόπο - άλλος με τον προφορικό,άλλος με τον γραπτό. Εγώ ανήκω στην δεύτερη κατηγορία και πολλές φορές έχω θελήσει να γράψω όλα όσα υπάρχουν στο κεφάλι μου, να στείλω τις σκέψεις μου σε αποδέκτη άγνωστο. Θες να το πεις "γράμμα στον Θεό"; Θες να το πεις "γράμμα στον εαυτό μου"; Το θέμα είναι πως δεν το έχω κάνει και δεν ξέρω γιατί. Συντάσσοντας, όμως, αυτό το κείμενο νομίζω πως έχω πάρει την απόφασή μου,έχω βρεί το μπουκάλι μου, έχω ανακαλύψει το ποτάμι που θα το ταξιδέψει και το μόνο που μένει είναι να προσπαθήσω να χωρέσω όλον μου τον εαυτό σε ελάχιστες προτάσεις και να του ευχηθώ "καλό ταξίδι"..

3 σχόλια:

  1. μου αρεσει που καθε φορα συνδεεις τις υπεροχες δημιουργιες σου με πανεμορφες ιστοριες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παρακαλω μην σταματατε να μας κανετε να ζαχαρο-ονειρευομαστε
    ευχραιστω
    αυτο ειναι το δικο μου μνμ στο μπουκαλι οπυ σας στελνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή