Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Η Ντόρα πάει στην εξοχή!

Με αφορμή το θέμα αυτής της τούρτας, σκέφτηκα να σας παραθέσω μερικές ιδέες, απλούστατους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μάθουμε τα παιδιά μας να σέβονται και να προστατεύουν το περιβάλλον. Μπορεί το παραπάνω να ακούγεται ιδιαίτερα "ιδεολογικό", αλλά σκεφτείτε πως το περιβάλλον που "διαμορφώνουμε"σήμερα είναι αυτό που θα επηρεάσει την υγεία των παιδιών μας αύριο!
1. κάντε την ανακύκλωση παιχνίδι! Αγόρασε κάδους χρωματιστούς (το ΙΚΕΑ έχει!) και γράψε ταμπέλες για το κάθε είδος ανακύκλωσης (πχ πλαστικά, γυαλιά, κλπ). Βάλτε στόχο κάθε βδομάδα να ανακυκλώνετε για παράδειγμα 10 τεμάχια απο πλαστικό, 5 από γυαλί, κλπ! Για κάθε "πετυχημένη βδομάδα" κολλάτε σε ένα πίνακα από χρωματιστό χαρτόνι ένα χαρούμενο αυτοκόλλητο και όταν συμπληρωθούν 10 αυτοκόλλητα κάντε ένα μικρό δωράκι στο παιδί!
2.  δώστε την αρμοδιότητα στο παιδί κάθε μεσημέρι και κάθε βράδυ να τσεκάρει πως όλα τα φώτα και οι βρύσες που δεν χρησιμοποιούνται είναι κλείστα
3. αφήστε το να διαλέξει ένα λουλούδι που του αρέσει και φυτέψτε το μαζί! δώστε του την αρμόδιότητα να το προσέχει και να το φροντίζει!
4. θα ήταν καλό να φυτεύατε σε γλαστράκια τα μυρωδικά που χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα, όπως τον μαιντανό - έτσι το παιδί θα συνειδητοποιήσει πως το περιβάλλον είναι χρήσιμο στον άνθρωπο!
5. οι εκδρομές στην φύση είναι πάντα ευεργετικές! ακόμα και ενας μικρός περίπατος στην πάρνηθα θα βοηθήσει το παιδί να δει πως υπάρχει και κάτι άλλο πέρα από πολυκατοικίες στοιβαγμένες! Εκεί μπορείτε να συζητήσετε ποσο όμορφο είναι το δάσος όταν δεν έχει σκουπίδια, ή τους τρόπους με τους οποιους μπορεί να ξεκινήσει μια πυρκαγιά! Και - που ξέρεις -  μπορεί να συναντήσετε και μικρά ζωάκια!Συγκεκριμένα στην Πάρνηθα έχω δει πολλές φορές ελάφια!

Ελπίζω να σας ενέπνευσα λιγάκι...!

1 σχόλιο: